Федерални прокурори на САЩ са се сдобили с аудиозапис от лятото

...
Федерални прокурори на САЩ са се сдобили с аудиозапис от лятото
Коментари Харесай

Си Ен Ен: Тръмп се издава в запис, че разполага със секретен документ с план за атака срещу Иран

Федерални прокурори на Съединени американски щати са се сдобили с аудиозапис от лятото на 2021 година, в който някогашният президент Доналд Тръмп признава по време на среща, че разполага със секретен документ на Пентагона с проект за офанзива против Иран. Това разкриха голям брой източници пред Си Ен Ен, подкопавайки изказванията на предприемача, че е разсекретил всички класифицирани материали, които бе складирал в рециденцията си " Мар-а-Лаго ".

На записа се чува по какъв начин републиканецът прецизира, че би желал да показа секретната информация, само че признава, че е наясно с рестриктивните мерки да я издава, откакто към този момент не е президент. Източниците на Си Ен Ен настояват, че записът съставлява " значимо " доказателство в разследването на специалния прокурор Джак Смит, фокусирано върху боравенето на Тръмп с класифицирани документи. 

За значимостта на записа може да се съди и от обстоятелството, че прокурорите са разпитали множество свидетели за наличието му, включително генерал Марк Мили - председател на Обединения комитет на началник-щабовете от 2019 година насам.

Срещата през юли 2021 година се провела в голф клуба на Тръмп в Бедминстър, Ню Джърси. На нея присъствали двама души, работещи върху биографията на някогашния шеф на кабинета на Тръмп Марк Медоус, както и наети от експрезидента чиновници. Според източниците на Си Ен Ен присъстващите (Медоус не е бил измежду тях) не са разполагали с позволение за достъп до класифицираната информация. 

Си Ен Ен твърди, че в биографията на Медоус се разказва за събитие, наподобяващо въпросната среща. На него Тръмп " си спомня за документ от четири страници, направен персонално от Марк Мили ".

" В него се съдържаше проект на генерала за офанзива против Иран, изпращане на голям брой войски - нещо, което той прикани президента Тръмп да направи повече от един път по време на неговото ръководство ", написа в книгата.

Документът, който Тръмп загатва, не е бил направен от Мили, предава Си Ен Ен. 

Говорител на предизборния щаб на републиканеца разгласи, че " приключването на информация "  има за цел да " нагнети напрежението "  около Тръмп.

" Продължаващата интервенция на Министерството на правораздаването в президентските избори е срамна и това безплодно следствие би трябвало да спре да пилее парите на американския поданик за политическите цели на демократите ", добави представителят.

По-рано Тръмп сподели пред Си Ен Ен, че не е показвал пред никого секретни документи, които пазеше след президентството. След което посочи, че би имал право да го направи по този начин или другояче.

Американската медия предвижда, че следствието на Смит е към своя край, макар че към момента не е довело до покачване на обвинявания. Говорител на службата на специфичния прокурор отхвърли да разяснява изтеклия запис с Тръмп.
Тръмп се ядосал на " Ню Йоркър " поради публикация за Мили и Иран
Срещата, на която Тръмп коментирал документа за Иран, се провела малко след публикуването на публикация в  " Ню Йоркър " на журналистката Сюзън Гласър. В нея се споделя по какъв начин в последните дни от президентството на Тръмп Мили неведнъж го убеждавал да не нанася удари срещу Иран и бил угрижен, че някогашният държавен глава  " може голословно да провокира огромен спор ". Мили и други високопоставени военни съумели да убедят Тръмп да не предприема толкова фрапантно деяние, показва се в публикацията на " Ню Йоркър ".

На записа Тръмп приказва за документ, чийто създател съгласно него е Мили. Бизнесменът споделя пред слушателите си, че в случай че може да го разкрие пред американския народ, тогава ще подкопае изказванията в публикацията. Според един от източниците, прослушали записа, Тръмп се държи като че ли документът е пред него.

Няколко от източниците на Си Ен Ен твърдят, че записът улавя звук от шумолене на хартия. Не е ясно дали става дума за документа за Иран. Чува се и смях в стаята. 

Екипът на Тръмп върна 15 кутии с президентски архиви и класифицирани документи назад на държавата през януари 2022 година - след продължителни месеци на договаряния сред неговия екип и федералната организация за архиви. През август 2022 година ФБР иззе повече от 100 документа по време на претършуване на " Мар-а-Лаго ". 

В своето следствие прокурорите разпитват очевидци и за други случаи, в които Тръмп може да е разкривал секретна информация. Източниците на Си Ен Ен настояват, че през лятото на 2021 година голям брой хора са правили записи на предприемача, защото е провеждал диалози с публицисти и биографи.
Още по тематаПодкрепете ни
Уважаеми читатели, вие сте тук и през днешния ден, с цел да научите новините от България и света, и да прочетете настоящи разбори и мнения от „ Клуб Z “. Ние се обръщаме към вас с молба – имаме потребност от вашата поддръжка, с цел да продължим. Вече години вие, читателите ни в 97 страни на всички континенти по света, отваряте всеки ден страницата ни в интернет в търсене на същинска, самостоятелна и качествена публицистика. Вие можете да допринесете за нашия блян към истината, неприкривана от финансови зависимости. Можете да помогнете единственият гарант на наличие да сте вие – читателите.
Източник: clubz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР